Receptai:
Kalėdinė silkė su džiovintų obuolių traškučiais
Saują džiovintų obuolių traškučių šiek tiek paverdame vandenyje. Porą svogūnų galvučių supjaustome griežinėliais ir pakepame su aliejumi iki gintarinės spalvos. Išdarinėjame vieną riebią, mažai sūdyta silkę, supjaustome gabalėliais ir sudedame į lėkštę, sudedame keptus svogūnus, apvirtus obuolių traškučius, pabarstome prieskoniais pagal skonį. Skanaus.
Džiovintų obuolių kisielius
Porą saujų džiovintų obuolių pamirkome 0,5 l šiltame vandenyje. Suminkštėjusius obuolius pratriname pro sietelį ir sudedame į tą patį vandenį, įpilame porą šaukštų krakmolo, įberiame pusę stiklinės cukraus ir keletą minučių paverdame. Atvėsiname. Skanaus!
Austriškas obuolių pyragas ŠTRUDELIS (6 porcijos)
Tešlos gamyba: 200 g sijotų miltų suberiame į dubenį, per vidurį padarome duobutę, į kurią supilame 70 g ištirpinto sviesto, 90 ml šilto vandens ir žiupsnelį druskos, viską išmaišome ir rankomis minkome 5-7 min., kol tešla taps elastinga ir blizgi. Gautą tešlos rutulį aptepame aliejumi,uždengiame rankšluosčiu ir pusvalandžiui padedame „pailsėti“.
Įdaro gamyba: valgomą šaukštą razinų užpilame karštu vandeniu, paliekame 10-15 min išbrinkti. 100 g džiovintų obuolių traškučių pamerkiame į šiltą vandenį. Išbrinkusias obuolių riekeles, 50 g rudojo cukraus, razinas, arbatinį šaukštelį cinamono, 30 ml brendžio supilame į vieną dubenį ir viską atsargiai sumaišome.
Gaminame pyragą: orkaitę įkaitiname iki 180 C. Tešlą plonai iškočiojame, ištepame ištirpintu sviestu, apibarstome džiūvėsėliais, išdėliojame paruoštas obuolių riekeles. Tešlos galus užlenkiame ir susukame į ritinį, aptepame ištirpintu sviestu ir kepame įkaitintoje orkaitėje ~45 min. Kepimo metu pyragą aptepame ištirpintu sviestu dar 2 kartus (maždaug kas 20 minučių). Iškepusį pyragą paliekame šiek tiek atvėsti, apibarstome cukraus pudra. Labai skanu su ledais ar vaniliniu padažu. Skanaus!
Obuolių traškučiai – puikus užkandis visai šeimai išvykų metu, vitaminų ir energijos šaltinis mokinio priešpiečių dėžutėje bei sveikas pasirinkimas užklupus norui kažką užkąsti. Tai – energijos, vitaminų, mineralinių ir bioaktyvių medžiagų šaltinis.
100 g obuolių traškučių gaunama sudžiovinus 1 kg obuolių. Obuolių traškučiai turi daug skaidulinių medžiagų, kurios svarbios žarnyno veiklai.
Produkto nauda